Založ si blog

Dzurinda svoj sľub o dvojnásobných platoch dodržal…

O Petrovi, vyvrheľovi spoločnosti. A o tom, ako Dzurinda dodržal svoj sľub o dvojnásobných platoch.

Dnes to bude o Petrovi, vyvrheľovi. Je to obyčajný 34-ročný človek z malého mestečka. Založil si malú firmičku a prebíjal sa životom. Vždy kašlal na programy politických strán. Dzurindove reformy a sľubované dvojnásobné platy mu pomohli akurát tak na hranicu krachu a sociálnej biedy svojej rodiny. Sestra odišla pracovať na ostrovy, aby raz za čas poslala ťažko zarobenú Libru domov – bratovi, rodičom. Fúzkatého pána na čele štátu nezaujímalo, že drastické reformy nemusia niektorí starší ľudia, menej zarábajúci a mladé rodiny niesť najlepšie. Nevadilo, že vytvára obrovskú priepasť medzi skupinou boháčov a masou chudoby.

Mikuláš_1Podstatný bol imidž Slovenska v zahraničí a chvála zahraničných analytikov. Básnenie o reformách Slovenska, akéhosi ekonomického tigra, ktorý bol ochotný pre získanie zahraničných investorov zájsť oveľa ďalej, ako okolité krajiny. Investičné stimuly, daňové prázdniny a ľudia ochotní robiť v čase „reforiem“ aj za haliere skutočne investorov prilákali. Čo na tom, že dnes sú už v Rumunsku. Petrovej firmičke to veľmi nepomohlo, konkurencia medzinárodného monopolu ho prinútila zmeniť oblasť podnikania. Vlastne nijak pozitívne nepocítil výsledky reforiem. Spomenul si na ne iba vtedy, keď došli nejaké peniaze od sestry cez Western Union. Od inžinierky, čo umývala v Londýne riad. Nedalo sa inak, taká bola doba.

Politici sa o ich mestečko veľmi nezaujímali. Pred voľbami prebehli cez okresné mesto, potvrdili, že už bude iba dobre a zas ich na štyri roky nebolo. Fico bol iný, mladý, energický, hovoril mu zo srdca. Nebol z tých, ktorí varia párky pred voľbami. Prišiel niekoľkokrát, aj po tom, čo sa stal premiérom. Stretával sa s ľuďmi, pýtal sa na ich problémy.

Po ôsmich rokoch Dzurindovcov vo vláde bol Peter presvedčený, že by SDKÚ nevolil, ani keby bol posledný. Potom vo firme zaviedli internet a Peter objavil skutočnosť, že už netreba chodiť do trafiky, noviny sú aj na internete. Viac správ, zadarmo. So zdesením však zistil, že sa tam cíti ako odpad spoločnosti. Volič Roberta Fica je vraj dnes iba dôchodca, vyvrheľ, kriminálnik, komunista, červený zmrd. Čo tí ľudia už zabudli?

V malom, chudobnom regióne ľudia nikdy neriešili modrú, červenú, pravicu, ani ľavicu. Verili tým politikom, ktorí prišli, zaujímali sa o nich a hoci vždy splnili len malú časť toho, čo sľúbili, vždy to bolo sympatickejšie, ako tí, čo neprišli vôbec. V štvortisícovom mestečku neboli ľudia pre Dzurindu asi dosť dobrí, alebo to nebola dostatočná masa voličov.

A tak Peter prišiel na stretnutie s Robertom Ficom, ktoré ohlasovali v miestnom rozhlase. Už je opatrný, neverí všetkým sľubom. Ale odchádzal s pocitom, že sa o neho zaujíma aspoň niekto. Že prišiel, aj keď ešte nebolo to predvolebné harašenie. A to je pre jednoduchého človeka často vždy viac, ako nič. Viac ako nervózna kritika vlády a rovnaké sľuby z pred vábivo modrého demokratického pozadia na tlačovej konferencii SDKÚ. Od politikov, ktorým sa z Bratislavy ráči najďalej do Trnavy.

Mikuláš Dzurinda ten svoj sľub o dvojnásobných platoch vlastne dodržal. Petrova sestra pracovala vďaka jeho reformám za dvojnásobný plat. V londýnskej kuchyni. Štyri roky.

Dnes rebelujem za Roberta Fica!

11.05.2010

Stále som mladý človek a vždy som bol veľkým rebelom. V škole som nosil dlhé vlasy, holú hlavu, náušnice. Za komunizmu som počúval metal a ignoroval konformitu. Rebelujem proti systému, totalite, voči jednostrannosti, neobjektivite a demagógii. Preto dnes rebelujem za Roberta Fica.

Mýtus pravicovej koalície a kresťanskí demokrati

26.04.2010

Koalícia piatich pravicových politických strán je skôr mýtus a zbožná túžba mecenášov a redaktorov denníka SME, ako realita. S KDH to vyzerá najzaujímavejšie. Ak chce vládnuť, musí sklamať svojich voličov. Paradoxne, najmenej poprie samú seba spojenectvom so Smerom.

Športovci SDKÚ veľmi nepomohli

16.04.2010

SDKÚ by na angažovanie rozhodcu Ľuboša Micheľa najradšej zabudla. Peter Šťastný už nie je vnímaný ako obľúbený hokejista, ale neschopný europoslanec. V strane je ešte mama tenistky a fúzatý maratónec.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

patrikkorniet

Založil som si blog, aby som vás všetkých poriadne nasral. Budem písať o všetkom, obtriem si hubu o každého. Najviac o tých, ktorí sú teraz strašne moderní, uznávaní a kto ich neobdivuje, ide proti prúdu. Doslova ho vyčlenia na okraj spoločnosti. Takže ak ste zakomplexovaný, zo života nervózny niktoš, radšej ďalej nečítajte.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 21384x
Priemerná čítanosť článkov: 3564x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy